Indlæg a)
Jeg har i mange år arbejdet som skolepraktik-instruktør i malerfaget, hvor jeg lærte lærlingene op i det praktiske og gøre dem klar til skoleopholdene. Som mesterlærerollen skulle jeg viderebringe håndværket og fagkundskaben og gøre dem klar til svendeprøven. Nu har jeg som ny ansat faglære fået en anden rolle, hvor jeg skal formidle det teoretiske del af faget til lærlingene og eleverne. Jeg underviser både elever på grundforløb og hovedforløb.
I farvelæren som vi på skolen underviser i, skal de have bekendtskab med Johannes Ittens. Han er grundlæggeren for Ittens farvelære som vi anvender på skolen. Han har udviklet en 6 delte farvecirkel hvor der indgår Primær, Sekundære og tertiære farver. Med viden om Ittens farvelære, kan eleverne farvesætte og anvende de principper der er i teorien.
På grundforløb kan jeg se de udfordringer som eleverne får, når de skal kunne forklare og beskrive farvecirklen. Da de er så nye i faget, har de det svært ved at huske, hvad de forskellige begreber hedder og hvorfor de har de navne. Dette gør at motivationen for at kunne huske de nye begreber ikke er til stede, men gør at de får svært ved at tilegne sig viden om farvelæren. Samtidig er de som nye elever i malerfaget, hvor de ikke lært hvordan man gebærder sig. Det vil sige at de ikke har kenskab til det sociale verden i malerfaget eller på værkstedet.
Knud Illeris beskriver at målet med læring er at udvikle kompetencer.
Dette opnås igennem en kombination af mening, som rater sig mod indholdsdimensionen. Det psykiske balance rater sig mod drivkraftsdimensionen. Endelig skal det integreres og det er så samspilsdimensionen.
Bredden og dybden i denne form for læring modsvarer samfundets krav om læring som kompetenceudvikling.
Grundforløbseleverne er det tydeligt at udfordring i Illeris tre dimensioner, da målet med læring er at udvikle deres kompetencer. Dette er kan være svært, når de ikke kan se mening med at lære farvecirklen. Når de ikke kan forstå indholdet i farvelæren, bliver de utrygge. De kommer derfor i ubalance. Samtidig skal det integreres og når alle tre dimensioner ikke er til stede kan de have svært ved at lære farvelæren. På værkstedet og i de andre elevers nærvær, kan det enten give sig i udtryk som "stille" elever som ikke siger så meget, eller det modsatte "støjende" elever som forstyrre læringsrummet.
På hovedforløb har de også de samme udfordringer, da farvelæren skal beskrives med de fagspecifikke ord og at der i undervisningen også indgår farvepsykologi. De skal derfor beskrive hvorfor de har valgt de farver i forhold til hvilke princip og hvordan påvirker farverne i forhold til farvesætning. Selv om eleverne får overskridende læring, er der stadigvæk udfordringer. Deres motivation er høj lige i starten af forløbet, men falder hurtigt. Samtidig har de deres mestre som forventer en del af dem, imens de er på skoleophold.